četvrtak, 24. ožujka 2011.

Glas Slavonije


Glas Slavonije
Glavni urednik Damir Gregorović

Poštovani gospodine Gregoroviću,

Molim Vas da u skladu s odredbama Zakona o medijima objavite odgovor na tekst Mladenke Šarić objavljen 19. ožujka 2011. pod naslovom Hrvatska prosvjeduje, a HAZU i Matica i dalje šute


Mladenka Šarić u svome  tekstu Hrvatska prosvjeduje, a HAZU i Matica i dalje šute na račun Matice hrvatske iznijela je cijeli niz neutemeljenih tvrdnji  pomoću kojih je stvorila lažnu konstrukciju o našoj šutnji zbog navodne želje za nezamjeranjem sadašnjim hrvatskim vlastima.
Prije svega, odgovor na njezin prigovor o našem službenom neočitovanju o prosvjedima u Hrvatskoj u svome je tekstu dala i sama. Konstatira tako da prosvjednici ne odustaju ni kada ih je samo nekoliko stotina. To je ujedno i jedan od glavnih razloga što Matica u ovim događanjima nije našla dovoljno važnosti da bi i službeno reagirala. Prema svim izvorima najveći broj prosvjednika koji se okupio u jednome danu u cijeloj Hrvatskoj nije veći od deset tisuća. Zašto bi ijedna ozbiljna institucija morala imati službeni stav o djelovanju tako male skupine ljudi, kada hrvatskih građana ima četiri i pol milijuna? Matica očito razmišlja kao i ta tiha, golema većina.
Kada, pak, govorimo o sadržaju prosvjeda i zahtjevima prosvjednika, nijedna se ozbiljna institucija ne može očitovati o zahtjevima koji su svedeni samo na poziv da Vlada odstupi. Svi mi možemo i smijemo biti protiv današnje Vlade, ali ozbiljan stav podrazumijeva i prijedlog nekog rješenja. U prosvjedima se o tome ne može čuti ništa. Prosvjednici, naravno, imaju pravo postavljati zahtjeve kakve god žele, pa i nepotpune i neostvarive, ali Matica nema  obvezu o njima se očitovati. 
Nadalje, situacija u Hrvatskoj nije ni kao, primjerice, u Libiji gdje je s jedne strane većina građana a s druge sumanuti diktator koji ih vojnom silom nastoji istrijebiti. U takvoj situaciji, naravno, svi bismo se morali protiv njega boriti. Ne misli, nadam se, gospođa Šarić da je danas u Hrvatskoj stanje građanskog rata.
Kada gospođa Šarić tvrdi da se ne želimo zamjeriti vladajućoj politici te nas vrijeđa da smo impotentni i uvaljeni u tople fotelje, zaboravlja jednu jednostavnu činjenicu: gospođa Šarić o ovome se pitanju već opredijelila i time svrstala na jednu političku stranu. S te pozicije tuče po Matici – ako smijem koristiti njezinu tehnologiju zaključivanja koju je prema nama primijenila – kako bi se toj političkoj opciji dopala. Smije li to objektivan novinar?
Bez obzira na sve ovo, vjerujem da novinarska etika, ipak, još uvijek postoji, a ona zahtijeva provjeru mišljenja i druge strane. Gospođa Šarić to nije učinila već nas je napala bez prava na iznošenje našega mišljenja. Grube uvrede u njenome tekstu prisiljavaju nas na čvrsti zahtjev da ubuduće postupa profesionalno i prije komentara sasluša i drugu stranu.
 
Pozdrav!

Zagreb, 24. ožujka 2011.                                     Zorislav Lukić, glavni tajnik Matice hrvatske

Nema komentara:

Objavi komentar